Ekonomski fakultet - Zagreb
ERASMUS natječaj za studijski boravak u ak. god. 2013./2014. za studente Ekonomskog fakulteta Zagreb - dodatak 25.01.2014.

ERASMUS natječaj za studijski boravak u ak. god. 2013./2014. za studente Ekonomskog fakulteta Zagreb - dodatak 25.01.2014.

 SVEUČILIŠTE U ZAGREBU je objavilo natječaj 15.siječnja na temelju sklopljenih Erasmus bilateralnih sporazuma s inozemnim visokoškolskim ustanovama:
 
 NATJEČAJ
  za mobilnost studenata u svrhu studijskog boravka u okviru Erasmus programa u akademskoj godini 2013./2014.
 
MOLIMO STUDENTE DA NA USMENE KONZULTACIJE DOĐU ISKLJUČIVO NAKON PROUČENOG TEKSTA NATJEČAJA I ČESTO POSTAVLJANIH PITANJA  I TO SAMO UKOLIKO POSTOJE DALJNJE NEJASNOĆE KOJE NISU OBUHVAĆENE TEKSTOVIMA!
 
 
1.       OPĆI DIO 
 
Natječaj se odnosi na studijski boravak studenata Sveučilišta u Zagrebu na inozemnoj partnerskoj ustanovi s kojom Sveučilište u Zagrebu (odnosno matični fakulteti) ima potpisan Erasmus ugovor o suradnji i razmjeni studenata za akademsku godinu 2013./14.  
Prijava za studijski boravak iznimno može uključivati kombinaciju studijskoga boravka i stručne prakse ako se održavaju na istom sveučilištu, te isključivo uz prethodno odobrenje stranog sveučilišta. Prijava tada uključuje jedan semestar ili trimestar studijskoga boravka i drugi semestar ili trimestar stručne prakse. Studijski boravak i stručna praksa ne mogu se obavljati istovremeno.
 
Erasmus studenti oslobođeni su plaćanja školarine na inozemnim visokoškolskim ustanovama. Studenti ostaju upisani na matičnoj ustanovi Sveučilišta u Zagrebu tijekom cijelog trajanja studentske razmjene, što znači da ne smiju završiti svoj studij tijekom trajanja razmjene. Za vrijeme trajanja mobilnosti dužni su nastaviti plaćati školarinu ako se nalaze u kategoriji studenata koji u potpunosti ili djelomično sami financiraju svoj studij.
 
Erasmus razmjena može trajati najkraće 3 mjeseca, a najduže 12 mjeseci.
 
2.       TKO SE MOŽE PRIJAVITI 
 
Na natječaj se mogu prijaviti redovni studenti preddiplomskoga, diplomskoga ili poslijediplomskoga studija koji imaju državljanstvo Republike Hrvatske ili neke druge države sudionice programa (države EU, EFTA države + Turska, Makedonija), status izbjeglice, osobe bez državljanstva ili s registriranim stalnim boravištem u Republici Hrvatskoj.
Izvanredni studenti mogu se prijaviti na Natječaj i koristiti se financijskom potporom uz uvjet da za vrijeme trajanja mobilnosti pohađaju redovni studij u punom vremenu na sveučilištu domaćinu.
 
Studenti preddiplomskih studija moraju u trenutku odlaska na mobilnost biti upisani najmanje u drugu godinu preddiplomskoga studija i imati ostvarenih najmanje 60 ECTS bodova. 
 
Pravo na studijski boravak u okviru Erasmus programa studenti mogu ostvariti samo jednom tijekom cjelokupnog studija, bez obzira na to jesu li za studijski boravak dobili financijsku potporu ili ne (zero grant studenti).
 
Na Natječaj se NE mogu prijaviti studenti koji su u akademskoj godini 2012./13. bili odabrani za Erasmus studijski boravak, a odustali su od mobilnosti nakon zadanih rokova (odnosi se na studente koji su dobili stipendiju i zero-grant studente). Ovo pravilo ne vrijedi za one studente koji su dostavili valjanu zdravstvenu dokumentaciju.
 
3.       NA KOJA SVEUČILIŠTA STUDNETI EFZG-a MOGU OTIĆI 
 
Popis inozemnih sveučilišta s kojima je Ekonomski fakultet dogovorio mobilnost, dogovoreno područje, broj studentskih mjesta, broj mjeseci po studentu, stupanj studija možete pronaći na linku.
 
Iskustva studenata EFZG-a na studijskom boravku u inozemstvu

4.       DUŽINA BORAVKA
 
Studenti se mogu prijaviti maksimalno za broj mjeseci koji je propisan Erasmus ugovorom sa stranim sveučilištem za koje se žele prijaviti. U popisu inozemnih sveučilišta s kojima je EFZG dogovorio mobilnost najčešće je izražen br. mjeseci za jedan semestar, a svega nekoliko fakulteta ima izražen br. mjeseci za dva semestra. Preporuka EFZG-a je da studenti odaberu broj mjeseci na stranom sveučilištu  za jedan semestar jer je strategija fakulteta da što više studenata ode na razmjenu.
 
5.       IZNOS FINANCIJSKE POTPORE 
 
Financijska potpora koju student može primiti iz Erasmus sredstava je dodatak za troškove studiranja koje bi student imao i na matičnom sveučilištu, te stoga pokriva samo dio troškova života. Mjesečna financijska potpora iz Erasmus sredstava za ak. god. 2013./14. iznosit će 400 eura mjesečno, a bit će isplaćena u kunskoj protuvrijednosti prema tečaju koji određuje Agencija za mobilnost i programe EU.
 
Studenti s invaliditetom imaju pravo primiti uvećani iznos financijske potpore, ovisno o stupnju invaliditeta. Potrebno je uz prijavu priložiti i potvrdu ovlaštene ustanove iz koje se vidi stupanj invaliditeta (detaljnije upute bit će objavljene uz rezultate natječaja).
 
Broj financijskih potpora koje će Sveučilište u Zagrebu dodijeliti za mobilnost studenata ovisi o broju prijavljenih mjeseci, kao i o raspoloživosti sredstava. Tijekom cjelokupnog studija studenti mogu biti korisnici jedne potpore za Erasmus studijski boravak. Studenti ne mogu primiti financijsku potporu ako je njihov boravak paralelno financiran iz sredstava Europske unije. Nacionalne ili lokalne stipendije koje student prima ne smatraju se dvostrukim financiranjem.
 
Studenti koji se prijave na Natječaj i zadovolje sve uvjete Natječaja, a ne uđu u krug stipendiranih studenata mogu na razmjenu otići o vlastitom trošku (zero-grant studenti). Na njih se primjenjuju ista pravila kao i na Erasmus studente koji imaju potporu. To znači da Erasmus studenti bez financijske potpore (zero-grant studenti) također ne mogu dva puta tijekom studija biti odabrani za Erasmus studijski boravak.
 
6.       ŠTO JE POTREBNO NAPRAVITI PRIJE PRIJAVE 
 
Svi studenti zainteresirani za razmjenu dužni su se vrlo detaljno informirati o programu, odnosno kolegijima koje žele upisati na određenom sveučilištu i savjetovati se s fakultetskim ECTS koordinatorom (prof.dr.sc. Mario Spremić) prije slanja prijave na natječaj. Posebno treba voditi računa o tome na kojem se jeziku izvodi nastava, je li jezik poseban uvjet, postoje li drugi dodatni uvjeti za Erasmus studente te o rokovima za nominaciju na stranom sveučilištu, a isto tako utvrditi do kojeg roka student mora na strano sveučilište poslati sve dokumente za prihvat, što ovisi o semestru.
 
7.       ROKOVI PRIJAVE
 
1. Ukoliko student želi pribaviti Potvrde o znanju jezika na Katedri za poslovne strane  jezike EFZG-a, rok za dobivanje istih je 7.  veljače 2013.  do 14:00h
2. Rok za slanje online prijave je zaključno do 15. veljače 2013. 12:00 sati
3. Predaja sve potrebne dokumentacije u Urudžbeni ured EFZG-a do 15. veljače 2013. do 15:00 sati.

 
8.       KRITERIJI ZA ODABIR KANDIDATA 
 
Osnovni su kriteriji za odabir studenata pismo motivacije, dosadašnje ocjene i znanje jezika.
Dodatni kriteriji EFZG-a su godina studija, broj ostvarenih ECTS bodova, iskustvo sveučilišne nastave na engleskom jeziku, sudjelovanje na inozemnim stručnim skupovima, stručna praksa tijekom studija, ostale aktivnosti tijekom studija (natjecanja, volontiranja, sudjelovanja u radu udruga i sl.)
Prednost imaju oni studenti koji još nisu sudjelovali u nekom programu mobilnosti za vrijeme studija. Odabir kandidata provodi se na fakultetskoj razini. Povjerenstvo za odabir na razini fakulteta, odnosno akademija imenuje dekan.
 
9.       POSTUPAK PRIJAVE 
 
Studenti su dužni:

1. Ispuniti i poslati online prijavu zaključno do 15. veljače 2013. 12:00 sati. Prijavi se može pristupiti na internetskoj stranici https://unizg.moveonnet.eu/moveonline/outgoing

Napomena: ne preporučuje se slanje online prijave zadnji dan (u slučaju problema s internetom prijava se neće moći naknadno prihvatiti!)

Upute za online prijavu.

Student ispunjava i šalje samo jednu prijavu u kojoj je moguće odabrati do četiri različita izbora stranih sveučilišta na koje želi ići. Matični fakultet ili akademija će studenta rangirati na samo jedan od odabranih izbora.
Student se prijavljuje samo za mjesto i područje koje je dogovorio njegov matični fakultet ili akademija. Prijava na mjesto koje je dogovorio drugi fakultet ili akademija nije moguća.
 
2. Predati sljedeću dokumentaciju u Urudžbeni ured EFZG-a (desno od ulaza na fakultet, prije kioska) do 15. veljače 2013. do15:00(datum primitka). Na koverti naznačiti za ECTS koordinatora (prof.dr.sc. Mario Spremić):
 
a) Ispunjenu online prijavu – isprintati ju, vlastoručno potpisati,
 
b) životopis - Europass životopis na engleskom jeziku

c) motivacijsko pismo na engleskom jeziku (do 300 riječi)
 
d) prijepis dosad položenih ispita i ocjena te ostvarenih ECTS bodova ovjeren u studentskoj referadi (na hrvatskom jeziku) - ispišite iz ISVU-a i ovjerite u studentskoj referadi
 
e) potvrdu o upisanom semestru/godini –ispišite iz ISVU-a i ovjerite u studentskoj referadi
 
f) dokaz o znanju jezika:

  • zemlje u koju student ide i/ili
  • jezika na kojem se izvodi nastava i/ili
  • potvrde o znanju drugih jezika.
 
Jezik na kojem će se izvoditi nastava treba biti barem na B2 razini.
 
Prihvaćaju se sljedeće potvrde: (SAVJETUJE SE DA PREDATE KOPIJE DOKUMENATA)

1. ako je student položio jezik na fakultetu (minimalno 1 godina), fakultet izdaje potvrdu o znanju jezika s naznakom stupnja znanja prema „Common European Framework of Reference for Languages“.
Potvrde na Katedri za poslovne  strane jezike izdavat će se do 7. veljače 2013. 14:00h.  Procedura…
 
2. potvrda škole stranih jezika ili
3. certifikati (TOEFL, IELTS i sl.) ili
4. potvrda Centra za strane jezike Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.
 
Svjedodžbe iz srednje škole neće se prihvaćati!
 
g) potvrde o dodatnim aktivnostima, a koje nisu vidljive iz prethodno opisanih dokumenata (iskustvo sveučilišne nastave na engleskom jeziku, sudjelovanje na inozemnim stručnim skupovima, stručna praksa tijekom studija, ostale aktivnosti tijekom studija (natjecanja, volontiranja, sudjelovanja u radu udruga, konferencije i sl.)
 
h) za studente s invaliditetom – uz sve navedeno i potvrdu ovlaštene ustanove iz koje se vidi stupanj invaliditeta
 
Nepotpune ili nepravovremene prijave neće se uzeti u razmatranje.
 
10.      OBJAVA REZULTATA NATJEČAJA 
 
Prve rezultate s rang-listom studenata Sveučilište će objaviti na internetskim stranicama Ureda za međunarodnu suradnju, a fakulteti/akademije na svojim internetskim stranicama i oglasnim pločama, nakon završenoga natječaja, obrade odluka i rang-lista fakulteta i akademija (predviđeno krajem ožujka 2013.).
 
Drugi rezultati natječaja bit će objavljeni na internetskim stranicama Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta nakon što Sveučilište dobije obavijest Agencije za mobilnost i programe EU o broju odobrenih mjesta, odnosno mjeseci za studijski boravak.
 
Odabrani studenti dužni su prije, za vrijeme i po povratku s razmjene pridržavati se propisanih uputa koje su dane u „Uputama studentima odabranima za studentsku razmjenu ak. god. 2013./14.“ a koje će biti objavljene u Rezultatima natječaja na stranicama Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta, kao i svih naknadnih obavijesti koje im se upute putem elektroničke pošte.
 
11.      POSTUPAK ŽALBE 
 
Protiv Odluke o odabiru kandidata može se podnijeti žalba Povjerenstvu fakulteta u roku od 8 dana od objave rezultata natječaja. Žalba se podnosi u pisanom obliku preporučenom poštom. O žalbi odlučuje isto Povjerenstvo.
 
12.     ČESTO POSTAVLJENA PITANJA na EFZG-u