Predstavljanje knjige "Mijo Mirković: Trgovina i unutrašnja trgovinska politika - pretisak s komentarima"

U petak 14.12. 2012. u 11:00 sati u dvorani 14 predstavljena je knjiga "Mijo Mirković: Trgovina i unutrašnja trgovinska politika - Pretisak s komentarima" urednika prof. dr. sc. Nikole Knege, prof. dr. sc. Sande Renko i doc. dr. sc. Blaženke Knežević.

U petak 14.12. 2012. u 11:00 sati u Novoj vijećnici (dvorani 14) na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

održano je predstavljanje knjige

Mijo Mirković "Trgovina i unutrašnja trgovinska politika" - Pretisak s komentarima
urednika prof. dr. sc. Nikole Knege, prof. dr. sc. Sande Renko i doc. dr. sc. Blaženke Knežević

Na predstavljanju su govorili:

  • Dekan Ekonomskog Fakulteta, prof. dr. sc. Tonći Lazibat koji je nazočne upoznao s likom i djelom akademika Mije Mirkovića i razlozima podrške izdavanju ovog pretiska.
  • Pročelnik Katedre za trgovinu, prof. dr. sc. Nikola Knego, koji je obrazložio motive i tijek procesa izrade pretiska.
  • Akademik Petar Strčić obrazložio je povijesna previranja vezana uz izvornu knjigu, te stavove Mije Mirkovića - Mate Balote.
  • Jedan od recenzenta knjige, prof. dr. sc. Zoran Kovačević koji je istaknuo aktualnost problematike obrađene u izvornom djelu te važnost osuvremenjivanja problematike autorskim prilozima.

Predstavljanje je vodila doc. dr. sc. Blaženka Knežević.

Predstavljanju knjige je nazočio predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - akademik Zvonko Kusić, te unuka akademika Mije Mirkovića, uz ugledne profesore Ekonomskog fakulteta te predstavnike poduzeća i institucija.

Skupu se, iz publike, obratio i prof. dr. sc. Đuro Medić koji je istaknuo važnost povijesnih izvora u obrazovanju novih naraštaja ekonomista.

Uz predstavljanje ove knjige, Katedra za trgovinu, organizirala je i izložbu svojih izdanja u razdoblju 2010. do 2012. godine u prostoru ispred dvorane.

Nakon svečane promocije, knjiga je dostupna u Skriptarnici Ekonomskog fakulteta Zagreb.

Fotogalerija>>>

 

Nekoliko činjenica o knjizi

Knjiga ima 390 stranica i podijeljena je na tri glave.

Prva glava je "Kontekst nastanka knijge Trgovina i unutrašnja trgovinska politika" koja obuhvaća dva poglavlja autora akademika Vladimira Stipetića (O liku i djelu akademika Mije Mirkovića), te akademika Petra Strčića (Društveno povijesni kontekst nastanka djela Mije Mirkovića „Trgovina i unutrašnja trgovinska politika“ (1931.)).

Druga glava je sam pretisak knjige akademika Mije Mirkovića: Trgovina i trgovinska politika iz 1931. s dodanim abecednim kazalom i rječnikom razlikovnih pojmova.

Treća glava je „Suvremeni pristup problematici obrađenoj u knjizi Trgovina i unutrašnja trgovinska politika“ u kojoj nastavnici s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (pretežito s Katedre za trgovinu) te Ekonomskog fakulteta Sveučilišta Juraj Strossmeyer u Osijeku aktualiziraju pojedine teme iz područja trgovine i unutrašnje trgovinske politike. U ovoj glavi obuhvaćeno je sveukupno 19 poglavlja. Svako poglavlje predstavlja zaokruženu cjelinu, te se na kraju svakoga poglavlja daje popis referenci literature korištene u obradi teme. Neke od tema koje su obuhvaćene u ovome poglavlju jesu:
• Važnost trgovine u nacionalnom gospodarstvu, autora prof.dr.sc. Nikole Knege i doc.dr.sc. Blaženke Knežević
• Definicija i elementi trgovinske politike, autora prof.dr.sc. Rudolfa Vouka i prof.dr.sc. Nikole Knege
• Ekonomsko opravdanje trgovine, autora prof.dr.sc. Rudolfa Vouka
• Značajke povijesnog razvoja maloprodajnih oblika u Hrvatskoj i susjednim zemljama do početka II. svjetskog rata, autora prof. dr. sc. Zdenka Segetlije;
• Carine, autora prof.dr.sc. Tonćija Lazibata i doc.dr.sc. Tomislava Bakovića
• Suvremeni oblici prodavaonica, autorice prof.dr.sc. Sanda Renko