Održana znanstvena konferencija „Ekonomsko obrazovanje u Republici Hrvatskoj – jučer, danas, sutra“

Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u četvrtak, 29. studenoga 2012., u organizaciji ekonomskih fakulteta iz Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka te sveučilišnih odjela ekonomije iz Dubrovnika i Pule održana je znanstvena konferencija „Ekonomsko obrazovanje u Republici Hrvatskoj – jučer, danas, sutra“, na kojoj je prezentirano 40 znanstvenih radova uz sudjelovanje više od stotine ekonomskih znanstvenika.

Održana znanstvena konferencija „Ekonomsko obrazovanje u Republici Hrvatskoj – jučer, danas, sutra“

Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u četvrtak, 29. studenoga 2012, u organizaciji ekonomskih fakulteta iz Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka te sveučilišnih odjela ekonomije iz Dubrovnika i Pule održana je znanstvena konferencija „Ekonomsko obrazovanje u Republici Hrvatskoj – jučer, danas, sutra“, na kojoj je prezentirano 40 znanstvenih radova uz sudjelovanje više od stotine ekonomskih znanstvenika.

Konferenciju je otvorio prof.dr.sc. Tonći Lazibat, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a velikom skupu hrvatskih ekonomskih znanstvenika i brojnim gostima, obratili su se prof.dr.sc. Valter Boljunčić, predsjednik saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, doc.dr.sc. Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta i prof.dr.sc. Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske s ciljem da se analiziraju problemi i slabosti u području modernog ekonomskog obrazovanja te utvrde zajedničke strateške aktivnosti radi njegovog poboljšanja. Na ovom jedinstvenom znanstvenom skupu, u fokusu su bila slijedeća pitanja: stanje i problemi suvremene ekonomske znanosti i ekonomskog obrazovanja, problemi neprepoznatljivosti binarnog sustava, problemi obrazovanja u dva paralelna sustava; javnom i privatnom, problemi upravljanja i financiranja fakulteta i sveučilišta, kvaliteta i vrednovanje sustava visokog ekonomskog obrazovanja, problemi infrastrukture visokoškolskog ekonomskog obrazovanja, tržište radne snage i zapošljivost ekonomista te brojna druga aktualna i važna pitanja.

Usuglašeni zaključci koje su predložili dekani ekonomskih fakulteta prof.dr.sc. Heri Bezić, dekan Ekonomskog fakulteta Rijeka, prof.dr.sc. Željko Garača, dekan Ekonomskog fakulteta Split, prof.dr.sc. Željko Turkalj, dekan Ekonomskog fakulteta Osijek, prof.dr.sc. Tonći Lazibat, dekan Ekonomskog fakulteta Zagreb, te ostali znanstvenici i profesori, biti će upućeni Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta i najširoj javnosti kao prilog skorašnjoj izradi strategije razvoja visokog obrazovanja i znanosti u Republici Hrvatskoj.

Zaključci koji se odnose na potrebu uklanjanja slabosti i propusta unutar sustava ekonomskog obrazovanja biti će predmetom daljnje razrade na upravljačkim tijelima fakulteta i sveučilišnih odjela, a zaključeno je da se utemelji stalna horizontalna mreža sveučilišne suradnje svih ekonomskih fakulteta i sveučilišnih odjela ekonomije i poslovne ekonomije. Također je zaključeno da se konferencija tradicionalno održava svake godine, a za domaćina slijedeće određen je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci.

Poruke za javnost

FOTOGALERIJA

Zbornik sažetaka