Športsko društvo Ekonomskog fakulteta -Studentski dan sporta i uspjesi na turnirima

STUDENTSKI DAN SPORTA
(piše mr. sc Constanza Lizačić)
 

 
Športsko društvo Ekonomskog fakulteta (ŠDEF) je vrlo uspješno ostvarilo sudjelovanje, već treće godine za redom, u projektu STUDENTSKI DAN SPORTA na Trgu bana Jelačića, Zagreb, 27.05.2011.g. Promocija studentskog sporta, u organizaciji Hrvatskog Sveučilišnog Športskog Saveza (HSŠS), istovremeno na tri glavna gradska trga u Zagrebu, Splitu i Osijeku, provedena je organizacijom mini Turnira u: uličnoj košarci i nogo tenisu, velikom biciklijadom, te organizacijom prikaza studentskih koreografija u cheerleadingu, aerobici, twirlingu, irskom plesu, te koreografijom rolerske skupine. Izvrsnu promociju u sklopu programa ostvarile su ekipe ŠDEF-a, ovog puta u suradnji s demonstratorima Katedre za Tjelesnu i zdravstvenu kulturu EF-a, i to:
ulične košarke - studenti: Vedran Kuterovac, Marko Zadro i Luka Nikšić;
nogo tenisa - studentice: Sandra Brkan i Petra Lerotić
aerobike (demonstratorice Katedre za Tjelesnu i zdravstvenu kulturu EF-a): Ema Matana, Barbara Brnčić, Diana Sabić, Dora Jadrušić, Ana Stojanović i Daria Herceg, pod stručnim vodstvom Tamare Pokrajčić-voditeljicom plesne radionice.

 
Štand ŠDEF-a bio je bogato opremljen i vrlo atraktivan. Medalje, pehari, plakete, zastavice, reketi, majice i trenirke s obilježjima ŠDEF-a, roll up ŠDEF-a,... plijenili su pažnju prolaznika, a promo materijal cedevita, red bull, prošlogodišnji i ovogodišnji Bilten Društva, penkale s oznakom ŠDEF-a i studentski poslovni list Manager podijeljeni su u velikoj količini. U projektu su još aktivno sudjelovali i: Petra Brandt, Nives Cota, Anita Kutleša, Dora Vuletić, Lana Brdar, Filip Šverer, Nikola Grbašić, Matko Mastilica, Ivan Koloper, Jan Marinac, Tomislav Skorup, Luka Lenardić, Vedran Bićanić, demonstratori Katedre za Tjelesnu i zdravstvenu kulturu EF-a: Goran Lepušić i Luka Halić, te Nikola Sambolić, Ines Modrić, prof., Romina Herceg, prof., Predrag Mazinjanin, prof., Ivan Milinović, prof. i mr. sc Constanza Lizačić, prof.
ŠDEF se zahvaljuje donatorima: Cedeviti, Red Bull-u i Manageru.




IZVJEŠĆA SA SPORTSKIH TURNIRA
 
 BEST BEOGRAD, 05.-08.05.2011. (piše Domagoj Stojanović)
 
Sudjelovali smo na međunarodnom Turniru BEST, u Beogradu od 05.05. - 08.05. 2011.g. Na Turniru je sudjelovalo oko 600 sudionika iz 8 zemalja (Hrvatska, Slovenija, Srbija, Libanon, Španjolska, Rusija, Slovačka i Poljska) i natjecalo se u košarci, odbojci, nogometu, tenisu, cheerleadingu i korfballu. Športsko društvo Ekonomskog fakulteta Zagreb predstavljala je muška košarkaška ekipa EF2 u sastavu: Goran Kragulj, Hrvoje Kravos, Lovro Vučković, Marko Zadro, Luka Babun, Kristijan Šutalo, Domagoj Stojanović i voditelj Nikola Sambolić. Ova košarkaška momčad natjecala se na tom Turniru prvi puta i na kraju zauzela odlično 5. mjesto, u vrlo jakoj konkurenciji 10 ekipa iz 4 zemlje.
 

 
Turnir nam je koristio da odmjerimo snagu naše ekipe, koja je među najboljima na zagrebačkom Sveučilištu, ovog puta u jakoj međunarodnoj konkurenciji. Zahvaljujući odličnoj organizaciji imali smo sve na raspolaganju, od trenutka kad smo stigli u Beograd, do trenutka povratka. Put vlakom bio je ugodan u oba smjera, a smještaj u hotelu iznad očekivanja. Organizatori su bili iznimno susretljivi, imali smo osobu koja  nas je pratila u korak i  brinula o svemu što nam je trebalo.
 
Što se tiče promocije našeg Fakulteta mislim da smo ga prezentirali na najbolji mogući način od ponašanja na terenu i van njega, do druženja s ekipama iz stranih zemalja, koje su izrazile želju za dolaskom u Zagreb, ukoliko naš Fakultet bude organizirao slično natjecanje. Zahvaljujemo Športskom društvu i Upravi Ekonomskog fakulteta. 
 
 
SPORTS FEST ISTANBUL, 11.-16.05.2011. (piše Matko Mastilica)
                                                   
Sports Fest je veliko studentsko sportsko natjecanje u organizaciji Bogazici Universitya u Istanbulu,  koje svako proljeće okuplja mnoge sportaše studente s različitih fakulteta diljem svijeta. Bogazici University je najpoznatije državno tursko sveučilište, a utemeljeno je 1863. godine, kao prvo američko sveučilište ikad, izvan Sjedinjenih Američkih Država.
Sports Fest je prvi puta održan 1980. godine. Nakon T5B(Cergy,Francuska), Sports Fest je najstarije studentsko sportsko natjecanje. Na Sports Festu 2009. god. nastupio je i Ekonomski fakultet Zagreb, kao prvi hrvatski fakultet ikad, na tom natjecanju.
Veliko natjecanje ove godine u Istanbul privuklo je  oko 1200 sportaša iz 20 zemalja (čak i iz Saudijske Arabije i SAD), ove godine održano je po 31 put. Sportaši studenti natjecali su se u 11 sportova (nogomet, košarka, odbojka, vanjska odbojka 3 na 3, rukomet, plivanje, tenis, stolni tenis, badminton, vaterpolo, ultimate frizbi) , u terminu od 11-16.05.2011.
Posebno atraktivna je ceremonija svečanog otvaranja igara, koja se održava na stadionu pred mnogobrojnim gledateljima, gdje svi sportaši, slično kao na Olimpijadi, izlaze na teren sa zastavama zemalja i fakulteta koje predstavljaju  na natjecanju.
Ideja projekta je ujediniti studente sportaše iz različitih zemalja, različitih kulturnih i socioloških pozadina, na jednom velikom sportskom natjecanju.

Ekonomski  fakultet u Zagrebu je predstavljalo Športsko društvo Ekonomskog  fakulteta (ŠDEF) sa 11 članova. Ostvareni su sljedeći rezultati:
       U PLIVANJU (15 MEDALJA):
Vedran Bićanić: - zlata: 50m slobodno, 200m mješovito, 50m prsno, 100m slobodno
                             - srebra: 50m leptir, 100m leptir
Luka Lenardić: - zlata: 50m leptir, 100m leptir, 50m leđno, 100m leđno
                           - srebra: 50m slobodno, 200m mješovito
Rene Marincel: - zlato 200m slobodno, bronca 50m leptir
Denis Kovaček: - bronca 50m leđno
U OUTDOOR ODBOJCI (PRVO MJESTO):
Ivan Koloper, Filip Dumbović, Mario Nikolaus, Kristijan Serdar
U VATERPOLU (PETO MJESTO):
Plivači + odbojkaši + voditelj Matko Mastilica + Vinko Puškar, Tin Padarčić
Ukratko – pehar i medalje su u Zagrebu,  bio je to povratak sportaša ŠDEF-a na vrh  Sportsfesta (2009.  god. badminton 3 medalje, tenis i vaterpolo 1. mjesto - najveći uspjeh na jednom međunarodnom sportskom natjecanju naših sportaša). Ovom uspjehu pridodaje se činjenica da smo do Istanbula putovali 34 sata vlakom (povratak vlakom je trajao 44 sata) i spavali na sportskim strunjačama u dvorani (neki su bili pametniji, pa su nosili madrace na napuhavanje). Vaterpolo natjecanje nam je poslužilo kao team building, jer od svih 11 sportaša, nitko prije nije trenirao vaterpolo (srećom, nitko se nije utopio, a čak smo završili i 5., od 6 momčadi).
Par  napomena: ono po čemu je turnir poznat, osim sporta, je besplatno razgledavanje Bospora brodom, razgledavanje Istanbula, zatim svaka sportska ekipa tijekom cijelog turnira dobije najmanje jednog vodiča (nas 11 ove godine smo dobili 5 vodiča). U cilju stjecanja vrijednih iskustava, novih poznanstava i prijateljstava  svakodnevno, tijekom dana organizirane su razne zabave, animacije i druženja u glavnom kampusu fakulteta, a tijekom noći, koncerti i odlasci u najpoznatije turske diskoteke. Na ovom planu je također ostvaren veliki uspjeh, naime, za Kralja, Mistera Sports Festa 2011.,  izabran je naš plivač Vedran Bićanić.
Dnevnik puta i  slike sa Sports Festa možete pogledati na  www.sdef.hr
Ovim putem želimo promovirati studentski sport, te pozvati Sportske Udruge ostalih Zg Fakulteta da nam se priključe u odlascima na međunarodne sportske turnire, kako bi u što većem broju predstavljali naše fakultete, Zg sveučilište i Hrvatsku.
 
 
EKONOMIJADA, 19.–22. 05.2011. (piše: Nives Cota)
 
Ekonomijada je tradicionalno športsko akademsko natjecanje nastalo timskim radom studenata koji su svojim idejama, trudom i angažiranjem stvorili ovaj projekt. 13. godinu za redom otvara "svoja vrata" studentima iz naše zemlje i regije. Svake godine ovaj projekt je osvježen novim idejama i sadržajima kojima se potiče športski i akademski duh uokviren timskim radom studenata.
 
 
Ekonomijada pruža mogućnost druženja, natjecanja i stjecanja novih poznanstava i iskustava. Širenjem programa raznim novim sadržajima kao i proširenjem kapaciteta savršena je prilika da se kvalitetno iskoristi vrijeme, da uz smijeh i radost, sport i druženje proširimo svoje vidike razmjenjujući znanja, iskustva i ideje sa drugima, te se na taj način obogatimo za jedno iskustvo više u životu.
 
Grad domaćin je bio Rovinj i športsko rekreativno naselje Villas Rubin.
 
 
SPORTSKO - AKADEMSKI PROGRAM
Sportski program ponudio je sudionicima nadmetanje u nekoliko sportova:
- Mali nogomet (m)
 - Košarka (ž i m)
 - Odbojka na pijesku (ž i m)
 
Uz sportske aktivnosti organizirani su case study radionice te ''studentski kviz'' i ''ekonomske debate'' o aktualnim temama vezanim za Europsku Uniju, Bolonjski proces i mobilnost studenata. Osnovna ideja je povećanje znanja, razmjena iskustava sa studentima iz drugih zemalja
 
NAŠI NATJECATELJI I REZULTATI
 
MALI NOGOMET 5. mjesto
  • Martin Risek (voditelj)
  • Dino Bartoluci
  • Andrian Kužnini
  • Danijel Malarić
  • Dario Bojčić
  • Stanislav Bakrač
  • Neven Biti
  • Ivan Maltarić
U konkurenciji od 14 ekipa iz tri zemlje (Slovačka, BiH i Hrvatska) naša momčad je osvojila 5. mjesto. Turnir su završili nažalost porazom u četvrtini finala s rezultatom 2:1 za domaćine iz Rijeke. U napetoj utakmici dosuđena su ima dva crvena kartona nakon čega se teško bilo vratiti u igru. Ponosni smo na naše dečke i iskreno im čestitamo.
 
 

 
 
ODBOJKA NA PIJESKU 2. mjesto
  • Ana Leko
  • Anita Kutleša
  • Nives Cota
U konkurenciji od 8 ekipa iz dvije zemlje (BiH i Hrvatska) naša ženska ekipa osvojila je 2. mjesto porazom u finalu protiv ekonomistica iz Osijeka. Za osvajanje turnira nedostajalo je malo hladne glave i nešto više koncentracije, ali na kraju srebro je ipak najljepšeg sjaja.
 

 
 
OPĆI DOJAM
 
Ekonomijada je ove godine privukla oko 300 sportaša kojima će uz prekrasno proljetno vrijeme sigurno ostati u sjećanju još dugo vremena. Organizacija je bila ležerna, ali uspješna te su se sve ekipe vratile doma zadovoljne i s napunjenim baterijama za uspješno savladavanje studentskih obveza.
 
Željeli bi smo se zahvaliti profesorima na Katedri za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, Ekonomskom faklutetu , Športskom društvu Ekonomskog fakulteta, te svima ostalima koji su nam omogućili odlazak na Ekonomijadu 2011.
 
Nadamo se da ćemo se svi ponovno sresti na Ekonomijadi 2012.
Izvještaje naših sportaša s turnira na kojima smo bili u ovoj akademskoj godini možete pogledati na www.sdef.hr

Sportaši se ovim putem zahvaljuju Upravi Ekonomskog fakulteta i Športskom društvu fakulteta, koji su nam pomogli u odlasku na studentske sportske Turnire.