Prezentirani prvi rezultati Međunarodnog seminara HRM u uslužnom sektoru (Poljska/Hrvatska)

U razdoblju od 01.05.2011. do 15.05.2011. Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Ekonomskim sveučilištem u Krakovu organizirao je "International Seminar on HRM in Service Industry - Case Study of Poland and Croatia". Na seminaru je sudjelovalo 25 studenata viših godina studija od čega 12 sa Ekonomskog sveučilišta u Krakovu (Poljska) te 13 sa Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Hrvatska).



Koordinatori i voditelji seminara bili su:
doc. dr. sc. Blaženka Knežević (Katedra za trgovinu Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu) i
doc. dr. sc. Marek Szarucki (Katedra za stratešku analizu Ekonomskog sveučilišta u Krakovu)

u izvođenju i koordinaciji seminara punu podršku pružile su kolegice:
dr. sc. Ivana Marić (Katedra za organizaciju i menadžment Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu)
te mr. sc. Iwona Kubica (Katedra za upravljanje ljudskim kapitalom Ekonomskog sveučilišta u Krakovu).



U prvom tjednu seminara u Hrvatskoj studenti su odslušali više predavanja, te posjetili nekoliko poduzeća i institucija. Uvodno predavanje o ustroju Sveučilišta i Fakulteta održala je prof. dr. sc. Nevenka Čavlek, prodekanica za međunarodnu suradnju našeg Fakulteta, dok je kolega Darko Oračić iz Zavoda za zapošljavanje studente upoznao sa stanjem na tržištu rada u Hrvatskoj. Prof. dr. sc. Nina Pološki Vokić održala je zapaženo predavanje o trenutnom stanju u upravljanju ljudskim potencijalima u velikim hrvatskim poduzećima, a doc. dr. sc. Blaženka Knežević o ljudima kao internom izvoru znanja u sektoru distributivne trgovine.

Na predavanjima u Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori pozornost je usmjerena na problematiku institucionalizacije cjeloživotnog obrazovanja, te praktične izobrazbe u svrhu podizanja konkurentnosti pojedinaca prema zahtjevima tržišta rada.

U posjetu Konzumovoj akademiji studenti su se upoznali s dobrom praksom pristupa pri selekciji kandidata za posao, te su imali priliku vidjeti centar za internu izobrazbu zaposlenih usmjeren na razvoj specifičnih znanja u kontroliranim uvjetima školske prodavaonice. U posjetu Maistri, članici Adris grupe, studentima se skrenula pozornost na problematiku izražene sezonalnosti zaposlenih u turizmu te se istaknulo primjer strateškog planiranja kadrova i kompetencija u takvim uvjetima.

Drugi tjedan seminara održan je u Poljskoj gdje je također bio niz predavanja i posjeta poduzećima. Pozdravni govor i uvodno predavanje o viziji i misiji Ekonomskog Sveučilišta u Krakovu održali su prof. dr. hab. Czeslaw Mesjasz (pročelnik Centra za međunarodnu suradnju) i prof. dr. hab. Aleksy Pozstowski (pročelnik Katedre za upravljanje ljudskim kapitalom) Doc. dr. Marek Szarucki studente je upoznao s dinamikom broja studenata i potencijalima međunarodne suradnje. O stanju na tržištu rada i nužnosti ustroja formalne izobrazbe prilagođene zahtjevima tržišta rada u Poljskoj predavala je Malogorzata Dudzinska (WUP Krakow). O upravljanju ljudskim potencijalima u turizmu predavala je Aneta Stryczek (PCO/DMC).

Studenti su posjetili Leroy Merlin, jedan od vodećih europskih maloprodajnih lanaca u asortimanu uradi sam (engl. DIY retail chain) gdje je održana prezentacija programa Kužnia Talentov (hrv. kovanje talenata) putem kojeg se među novozaposlenim nastoje prepoznati sklonosti i interpresonalne sposobnosti prije nego se zaposlenik rasporedi na konkretno radno mjesto. Studenti su nazočili predavanju predstavnika akademije poduzeća Shell Poland u kojem su upoznati s postupkom selekcije kandidata za rad u Shellu.

Osim predavanja, u sklopu seminara održane su i praktične radionice na kojima su studenti timski rješavali četiri velika poslovna slučaja, te nekoliko manjih. Veliki poslovni slučajevi bili su:
1. usporedba tržišta rada Poljske i Hrvatske
2. cjeloživotno učenje u turizmu - usporedba Poljske i Hrvatske
3. cjeloživotno učenje u trgovini na malo - usporedba Poljske i Hrvatske
4. analiza potencijala za internacionalizaciju maloprodaje - tržište Poljske i Hrvatske.

Rad na slučajevima zaključen je završnom prezentacijom koja je održana 13.05.2011. na Ekonomskom sveučilištu u Krakovu, dok je 24.05.2011. grupa hrvatskih studenata izvješće o seminaru i rezultatima podnijela Dekanu i prodekanima Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te predstavnicima hrvatskih institucija i poduzeća.

U ova dva tjedna na ukupno 2000 prijeđenih kilometara, studenti našega Fakulteta: Nikolina Brcković, Dijana Čabrajić, Ivan Čalić, Nikolina Jozić, Darija Keršić, Marko Krajnović, Tijana Marić, Sanja Merćep, Eva Pavić, Ivana Penava, Marko Radmanić, Petra Škrobot, Ozren Winkler; uspješno su promovirali Fakultet i Sveučilište primjenjujući stečena znanja na izradi timskih projekata i, što je najbitnije, doprinijeli su poboljšanju imidža domovine koju su na svim mjestima promovirali kao zemlju s obiljem sunca i osmjeha, u kojoj su ljudi spremni i za ugodno druženje i za učinkovit rad.

Koordinatori seminara zahvaljuju svim osobama, poduzećima i institucijama koji su uložili vrijeme, trud i druge resurse u uspješno izvođenje ovog seminara.